Herdenkingsweekend-opening

75 jaar geleden werden Venray en de kerkdorpen Ysselsteyn en Heide na zware gevechten door Britse troepen bevrijd. Dit vieren wij met grote herdenkingsplechtigheid en met een aantal heel bijzondere gasten. Zo ontvangt burgemeester Hans Gilissen Sir Kenneth George Mayhew. De Engelse oorlogsveteraan raakte bij de bevrijding van Venray gewond. Voor zijn moed in de oorlog werd hij in 1946 ridder in de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding in Nederland. 

Naast Ken Mayhew geven nog zes Engelse oorlogsveteranen acte de présence in Venray. Niet minder bijzonder is de aanwezigheid van nog één en wellicht twee dragers van de Militaire Willemsorde. Majoor Marco Kroon komt naar Venray en mogelijk ook Gijs Tuinman, in Afghanistan de commandant van de gesneuvelde Venrayse korporaal Kevin van de Rijdt. Nog een hoge Nederlandse militair, Mart de Kruif, houdt een toespraak. 

De toespraken en plechtigheden worden afgewisseld met muziek van orkest Rooyal, het koperensemble van het Fanfarekorps Nationale Reserve en –ook bijzonder- een delegatie van een muziekgezelschap uit het Duitse Wetten. De bijeenkomst begint om 13.00 uur en dan is iedereen welkom. Na afloop vertrekken de genodigden in een optocht van historische militaire voertuigen naar de raadzaal van het gemeentehuis. Publiek is uiteraard welkom langs de route. In de raadzaal is niet genoeg ruimte voor iedereen en daarom is dit deel van het programma besloten. Peel en Maas TV brengt dit deel van middag live in de Venrayse huiskamers.

Daarmee is het officiële deel ten einde, maar is het herdenkingsweekeinde nog lang niet gedaan. Om 19.00 uur begint in de Grote Kerk –na de oorlog grotendeels in puin-  het concert ‘United Voices for Freedom. Te zien en te horen zijn Vocal Group Transparant, het Venrays Mannenkoor, Venrode Voices, koor Harmony, Just for Fun en Ars Musica.

Herdenkingsweekend-opening
Bezoek de website